Let op! Geld lenen kost geld

BESCHERM UW LENING

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u voorkomen dat uw partner of gezin in financiële problemen komt als u komt te overlijden. Als één van u beiden overlijdt, wordt de achterblijvende partner of het gezin vaak geconfronteerd met hoge kosten die nog maar moeilijk alleen te dragen zijn. De hypotheek of huur moet dan ineens door één persoon worden betaald. Of u moet extra kosten maken voor kinderopvang en huishoudelijke hulp. Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat er in zo'n situatie geld vrijkomt waardoor u deze kosten wat makkelijker kunt opvangen. Een overlijdensrisicoverzekering biedt de zekerheid dat de achterblijvende partner of het gezin ook na het overlijden van een van u beiden door kan leven zoals u nu gewend bent.

Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering verward met een uitvaartverzekering. Maar een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van een uitvaart mee te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om de kosten na het overlijden te kunnen blijven betalen. Dat kunnen dus ook andere kosten zijn dan uitvaartkosten. Een ander belangrijk verschil is dat een uitvaartverzekering bij overlijden altijd uitkeert, maar een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit bij overlijden tijdens de looptijd. Er zit hierbij altijd een maximum aan de looptijd.

Als u een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten, kiest u een bedrag dat u uitgekeerd wilt krijgen als u zou overlijden. U betaalt daarvoor premie tijdens het aantal jaren waarin u verzekerd wilt zijn. Dat noemen we de looptijd van de verzekering. U bepaalt dus zelf hoe lang de looptijd is. Mocht u overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, wordt het door u gekozen bedrag aan uw nabestaanden uitgekeerd. Als u overlijdt buiten de looptijd, wordt er dus niets uitgekeerd. U bouwt met een overlijdensrisicoverzekering namelijk geen kapitaal op.

Daarnaast zorgt de verzekering er voor dat bij overlijden uw naasten niet met schulden blijven zitten. Als u overlijdt, zorgt de verzekeringsmaatschappij er voor dat de lening in één keer wordt afbetaald.

ARBEIDSONGESCHIKHEIDSVERZEKERING (AOV)/ WERKLOOSHEIDSVERZEKERING (WW)

Bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid moet u vaak met 30% minder inkomen rondkomen. Terwijl de vaste lasten van uw lening gelijk blijven! Er ontstaat dus een financieel gat waardoor u in de problemen kunt komen. Zover hoeft het niet te komen, want met een AOV en/of WW heeft u een financieel vangnet. De verzekering zorgt er voor dat bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid de aflossing van uw lening gewoon door gaat. Of dat de lening zelfs versneld wordt afgelost.

Verstandig Lenen

Download de folder Verstandig Lenen van de AFM en maak een bewuste keuze voordat je geld leent.

Download folder Verstandig Lenen

Bereken wat u kunt lenen

Vul onderstaande gegevens in en bereken eenvoudig wat u kunt lenen.
Uw netto maandinkomen
 €
Netto maandinkomen van uw partner
 €
Uw maandelijkse bruto woonlasten
 €
gehuwd/samenwonend
ja
nee
eigen woning
ja
nee
inwonende kinderen
ja
nee
Bereken uw lening

NVF Kifid